Behandeling

Behandeling klikgebit

De behandeling voor een klikgebit omvat over het algemeen de volgende stappen:

  1. Consultatie: Tijdens een eerste consult zal uw tandarts of tandprotheticus  uw mond onderzoeken om te bepalen of een klikgebit geschikt is voor u. Er wordt een licht- en röntgenfoto (door de tandarts-implantoloog) gemaakt om de conditie van uw kaak en tanden te beoordelen. U bespreekt ook uw wensen en verwachtingen voor het klikgebit en u krijgt mondelinge en schriftelijke uitleg. De tandarts-implantoloog zal de machtigingsaanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar. 
  2. Voorbereiding: U wordt gebeld wanneer de aanvraag is goed- of afgekeurd. Indien de machtiging goedgekeurd is zal de tandartsassistente met u een afspraak inplannen. U krijgt recepten opgestuurd met de vraag of u deze medicatie bij uw apotheek kunt ophalen. 
  3. Plaatsen van de implantaten: Tijdens de behandeling worden er implantaten in uw kaak geplaatst, dit vindt plaats onder een plaatselijke verdoving. Het aantal implantaten dat nodig is, is afhankelijk van de specifieke situatie. Na de behandeling past de tandarts-implantoloog uw huidige kunstgebit aan zodat u deze weer kunt gebruiken totdat het klikgebit geplaatst kan worden.
  4. Genezing: Na het plaatsen van de implantaten is er een genezingsperiode nodig om het bot rond de implantaten te laten groeien en vast te zetten, dit duurt doorgaans twee maanden. Twee weken na de behandeling worden de hechtingen verwijderd bij de tandarts-implantoloog.
  5. Afdrukken: Na de genezingsperiode maakt uw tandprotheticus afdrukken van uw kaak om een nauwkeurige pasvorm voor uw klikgebit te garanderen.
  6. Pasfase: de prothese wordt eerst als proefmodel gepast bij de cliënt.  Na goedkeuring maakt de tandprotheticus uw nieuwe prothese in zijn praktijk. 
  7. Plaatsen van het klikgebit: Het klikgebit wordt op de implantaten bevestigd en past precies op uw kaak. De tanden zijn gemaakt van duurzame materialen die lijken op natuurlijke tanden.
  8. Follow-up: Na het plaatsen van het klikgebit heeft u periodieke afspraken met uw tandarts/tandprotheticus om ervoor te zorgen dat het klikgebit goed past en om eventuele problemen te voorkomen. 

Het plaatsen van een klikgebit is over het algemeen een veilige en succesvolle behandeling met een hoog slagingspercentage. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het onderhoud en de reiniging van het klikgebit essentieel zijn voor het behoud van een goede mondgezondheid.