Klikgebit

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit is een type prothese voor mensen die meerdere tanden of zelfs alle tanden in hun kaak missen. Het wordt ook wel een implantaat gedragen overkappingsprothese genoemd.

Een klikgebit bestaat uit een kunstgebit dat op implantaten in de kaak wordt vastgeklikt. Dit is anders dan een traditioneel kunstgebit, dat op de kaak wordt gehouden door middel van zuigkracht.

Het plaatsen van een klikgebit gebeurt meestal in twee fasen. Eerst worden de implantaten geplaatst in de kaak, dit zijn kleine titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst. Na een genezingsperiode wordt het kunstgebit op de implantaten geplaatst en vastgeklikt.

Een klikgebit biedt meer stabiliteit dan een traditioneel kunstgebit en voorkomt dat het kunstgebit verschuift of loskomt tijdens het praten of eten. Dit kan de kwaliteit van leven van mensen met ontbrekende tanden aanzienlijk verbeteren.

Wanneer een klikgebit?

Een klikgebit kan een goede optie zijn voor mensen met een kunstgebit die last hebben van de volgende symptomen:

  1. Problemen bij het eten: Een loszittend kunstgebit kan het moeilijk maken om te kauwen en te bijten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gewichtsverlies.
  2. Problemen bij het spreken: Een loszittend kunstgebit kan ook problemen veroorzaken bij het uitspreken van woorden en zinnen, waardoor sommige mensen moeite hebben met het spreken in het openbaar.
  3. Verminderd zelfvertrouwen: Een loszittend kunstgebit kan ook het zelfvertrouwen van mensen aantasten en hen verlegen maken over hun uiterlijk en glimlach.
  4. Pijn en irritatie: Een traditionele gebitsprothese kan soms pijnlijk of irriterend zijn o.a. voor mensen met een gevoelige mond.

Als u last heeft van een of meer van deze symptomen, kan een klikgebit een goede optie zijn. Het is echter belangrijk om ons te raadplegen om de beste oplossing te vinden die past bij uw individuele behoeften en situatie.

Waarom een klikgebit?

Een klikgebit kan worden overwogen als optie voor mensen die na tandverlies een kunstgebit hebben gekregen. Als deze niet goed functioneert kan een klikgebit worden overwogen, vooral indien een stabielere en comfortabelere oplossing verlangd wordt dan een traditionele gebitsprothese. Hier zijn enkele redenen waarom een klikgebit een goede oplossing kan zijn:

Medical denture