Veel gestelde vragen

Inhoudelijke vragen

In het onderstaande overzicht leest u enkele inhoudelijke vragen over een klikgebit. Staat uw vraag er niet tussen? Schroom niet en neem contact met ons op. 

Een klikgebit is een type prothese voor mensen die meerdere tanden of zelfs alle tanden in hun kaak missen. Het wordt ook wel een implantaat gedragen overkappingsprothese genoemd.

Een klikgebit bestaat uit een kunstgebit dat op implantaten in de kaak wordt vastgeklikt. Dit is anders dan een traditioneel kunstgebit, dat op de kaak wordt gehouden door middel van zuigkracht.

Het plaatsen van een klikgebit gebeurt meestal in twee fasen. Eerst worden de implantaten geplaatst in de kaak, dit zijn kleine titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst. Na een genezingsperiode wordt het kunstgebit op de implantaten geplaatst en vastgeklikt.

Een klikgebit biedt meer stabiliteit dan een traditioneel kunstgebit en voorkomt dat het kunstgebit verschuift of loskomt tijdens het praten of eten. Dit kan de kwaliteit van leven van mensen met ontbrekende tanden aanzienlijk verbeteren.

Een klikgebit is een kunstgebit maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen een klikgebit en een traditioneel kunstgebit. Hier zijn een aantal verschillen:

  1. Bevestiging: Een traditioneel kunstgebit wordt vastgehouden door het vacuüm tussen het kunstgebit en het tandvlees. Een klikgebit daarentegen wordt vastgeklikt op implantaten die in het kaakbot zijn geplaatst. Dit zorgt voor een betere stabiliteit en voorkomt dat het klikgebit verschuift.
  2. Comfort: Omdat een klikgebit op implantaten wordt vastgeklikt, zit het steviger en comfortabeler dan een traditionele gebitsprothese. Een traditioneel kunstgebit kan soms losser gaan zitten of het tandvlees irriteren, vooral wanneer de kaak erg geslonken is en er minder vacuüm is.
  3. Onderhoud: Wanneer u een klikgebit heeft op implantaten heeft u in principe weer “ tanden” en wordt u geadviseerd één a twee keer per jaar op controle te komen. Uw implantaten en het omliggende weefsel worden dan gecontroleerd en pijnloos gereinigd met een speciaal poeder. We doen dit om bacteriën een zo’n klein mogelijke kans te geven op een infectie.

Indien uit het onderzoek blijkt dat een klikgebit de beste optie is, zal de tandarts-implantoloog bij de zorgverzekeraar een machtigingaanvraag indienen. Wanneer dit gehonoreerd wordt, dan zullen de kosten van het plaatsen van de implantaten 100% vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

Voor het aanmeten van het uiteindelijke klikgebit bestaat er een eigen bijdrage, de tandprotheticus zal u hierover informeren.

Wanneer de machtigingsaanvraag afgewezen wordt, kunt u er voor kiezen de implantaten zelf te bekostigen. De verzekeraar zal dan het klikgebit overeenkomstig vergoeden als in de situatie waarin de machtigingsaanvraag wel werd goedgekeurd.

Het is belangrijk om te beseffen dat een klikgebit een investering op de lange termijn is die de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk kan verbeteren. Het kan helpen bij het eten, praten, en lachen met meer vertrouwen en comfort.

Voor meer informatie;:

Een klikgebit kan een goede optie zijn voor mensen met een kunstgebit die last hebben van de volgende symptomen:

  1. Problemen bij het eten: Een loszittend kunstgebit kan het moeilijk maken om te kauwen en te bijten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en gewichtsverlies.
  2. Problemen bij het spreken: Een loszittend kunstgebit kan ook problemen veroorzaken bij het uitspreken van woorden en zinnen, waardoor sommige mensen moeite hebben met het spreken in het openbaar.
  3. Verminderd zelfvertrouwen: Een loszittend kunstgebit kan het zelfvertrouwen aantasten en mensen verlegen maken over hun uiterlijk en glimlach.
  4. Pijn en irritatie: Een traditionele gebitsprothese kan soms pijnlijk of irriterend zijn, onder andere voor mensen met een gevoelige mond.

Als u last heeft van één of meer van deze symptomen, kan een klikgebit een goede optie zijn. Het is echter belangrijk om ons te raadplegen om de beste oplossing te vinden die past bij uw individuele behoeften en situatie.

Implantaten zijn kunstmatige tandwortels die in de kaak worden geplaatst als vervanging voor ontbrekende tanden. Ze worden gebruikt als een permanente oplossing voor het vervangen van één of meerdere tanden die verloren zijn gegaan door cariës, tandvleesziekten, trauma of andere redenen.

Implantaten bestaan uit titanium schroeven die in de kaak worden geplaatst. Het lichaam herkent titanium als een biocompatibel materiaal en daardoor kan het implantaat vastgroeien. Er ontstaat zo een sterke verbinding tussen het implantaat en de kaak. Op deze manier vormt het implantaat een stevige basis voor een tandheelkundige restauratie zoals een kroon, brug of kunstgebit.

Implantaten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele tandheelkundige restauraties, zoals het behoud van de botstructuur in de kaak en de ondersteuning van omliggende tanden. Implantaten voelen natuurlijker aan en zien er esthetisch mooier uit dan traditionele restauraties. Bovendien hebben implantaten een lange levensduur en kunnen ze zelfs een leven lang meegaan als ze goed worden verzorgd.

Nog meer vragen...

Om zo goed mogelijk antwoord te geven op al uw vragen hebben wij deze faq opgesteld. Lees onze veelgestelde vragen rustig door. Indien u er niet uit komt dan kun u altijd contact met ons opnemen. 

Een klikgebit kan worden overwogen als optie voor mensen die na tandverlies een kunstgebit hebben gekregen. Als deze niet goed functioneert kan een klikgebit worden overwogen, vooral indien een stabielere en comfortabelere oplossing verlangd wordt dan een traditionele gebitsprothese. Hier zijn enkele redenen waarom een klikgebit een goede oplossing kan zijn:

  • Verbeterde kwaliteit van leven
  • Stabiliteit en houvast
  • Meer comfort en zelfvertrouwen
  • Duurzame en langdurige oplossing

Ik heb nog eigen tanden. Hoe ziet een behandeling voor een klikgebit eruit? 

Als u nog eigen tanden heeft, kan de behandeling voor een klikgebit er anders uitzien dan voor iemand die al alle tanden heeft verloren. Hieronder vindt u een algemene beschrijving van de behandeling voor een klikgebit:

  1. Consultatie: Tijdens het eerste consult zal de tandarts uw mond onderzoeken om te bepalen of een klikgebit geschikt is voor uw situatie. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om de structuur van uw kaakbot te beoordelen en om te bepalen waar de implantaten geplaatst moeten worden.
  2. Implantatie: Als u geschikt bent voor een klikgebit dan zal de tandarts-implantoloog eerst de aanwezige restdentitie verwijderen en een door de tandprotheticus gemaakte prothese (noodgebit) plaatsen.
  3. Hierna volgt vaak een definitieve gebitsprothese, wederom aangemeten door de tandprotheticus.   
  4. Als deze gebitsprothese niet voldoet , worden na aanvraag en goedkeuring bij de zorgverzekeraar de implantaten in het kaakbot geplaatst. Dit zal onder lokale verdoving plaatsvinden. 
  5. Genezing: Na het implanteren is er een periode van twee (onderkaak) tot zes (bovenkaak) maanden nodig voor het integreren van de implantaten in de kaak.  Dit betekent dat het kaakbot zich om de implantaten heen vormt en ze stevig verankert in de kaak.
  6. Abutments en prothese: Nadat de implantaten zijn geplaatst, worden er abutments (steunpunten die bovenop de implantaten worden geplaatst, een soort tandvleesvormers) geplaatst en wordt de prothese op deze abutments bevestigd. De prothese kan worden aangepast ten opzichte van de abutments.
  7. Als de implantaten na twee tot zes maanden goed zijn geïntegreerd (dit wordt gecontroleerd door de tandarts-implantoloog) wordt de klikprothese vervaardigd ( bij de tandprotheticus)  De prothese kan worden vastgeklikt op de implantaten en volgt er uitleg in verband met het gebruik.  
  8. Controle-afspraken: Na de plaatsing van het klikgebit zijn regelmatige controle-afspraken met de tandprotheticus nodig om ervoor te zorgen dat het klikgebit goed blijft zitten en om eventuele problemen vroegtijdig te kunnen oplossen. Hierna volgt een periodieke controle bij de tandarts-implantoloog. 

Houd er rekening mee dat de exacte behandeling voor een klikgebit kan variëren afhankelijk van uw individuele situatie en de aanbevelingen van uw tandarts-implantoloog/tandprotheticus.

Ja, een klikgebit kan zowel in de boven- als onderkaak worden geplaatst. Soms is het zelfs aan te raden om implantaten in beide kaken te plaatsen voor een betere stabiliteit van het klikgebit en om het risico op kaakbotverlies te verminderen. 

Het aantal implantaten dat nodig is  kan variëren, dit is afhankelijk van de individuele situatie en de aanbevelingen van uw tandarts/tandprotheticus . Het is belangrijk om een professionele tandarts/tandprotheticus  te raadplegen om te bespreken welk type klikgebit geschikt is voor uw specifieke situatie en om eventuele vragen of zorgen te bespreken.

Ja , maar door de gecompliceerdheid, nazorg en aanpassingen is de huidige manier en volgorde de beste optie.

Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt voor zo een behandeling en is het slagingspercentage lager.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een klikgebit in vergelijking met een traditionele gebitsprothese en vaste constructie op implantaten.  Hier zijn enkele voordelen van een klikgebit:

  1. Verbeterde stabiliteit: Een klikgebit is bevestigd op implantaten die in het kaakbot zijn geplaatst, waardoor het veel stabieler is dan een traditionele gebitsprothese. Dit resulteert in een beter kauwvermogen en voorkomt dat het kunstgebit verschuift of loskomt tijdens het eten, praten of lachen.
  2. Betere esthetiek/mimiek : Een klikgebit ziet er ongeveer hetzelfde uit als  een traditionele gebitsprothese, maar omdat het beter op zijn plaats blijft en niet wiebelt of beweegt functioneert het beter.  Dit kan het zelfvertrouwen van patiënten vergroten en hen helpen zich meer op hun gemak te voelen bij het spreken en lachen in het openbaar.
  3. Verbeterde mondhygiëne: Een klikgebit is gemakkelijker schoon te maken dan een bijvoorbeeld een vaste constructie, omdat het kan worden verwijderd en gereinigd met een tandenborstel en tandpasta door de cliënt zelf.  Dit vermindert het risico op infecties en andere orale problemen die kunnen ontstaan ​​door onvoldoende mondhygiëne.
  4. Langdurige oplossing: Een klikgebit is een langdurige oplossing die vele jaren kan meegaan, mits het goed wordt onderhouden. 
  5. Kosten: een klikgebit is meestal niet veel duurder dan een traditioneel kunstgebit, omdat het plaatsen van de implantaten veelal wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Over het algemeen biedt een klikgebit veel voordelen ten opzichte van een traditionele gebitsprothese  en kan het een levens veranderende oplossing zijn voor mensen die last hebben van tandverlies. 

Een vrijblijvend consult voor een klikgebit begint meestal met een gesprek tussen de tandarts-implantoloog of tandprotheticus en de patiënt om de specifieke behoeften en wensen van de patiënt te bespreken. 

Tijdens het consult zal de tandarts-implantoloog of tandprotheticus mondelinge en schriftelijke informatie verstrekken over het proces van het krijgen van een klikgebit en wat de patiënt kan verwachten tijdens en na de behandeling.

Tijdens het consult zal de tandarts-implantoloog/ tandprotheticus ook een mondonderzoek uitvoeren om te bepalen of een klikgebit geschikt is voor de patiënt. Als er andere tandheelkundige problemen zijn zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen dan moeten deze eerst worden behandeld voordat er een klikgebit kan worden geplaatst.

Als de patiënt in aanmerking komt voor een klikgebit, zal de tandarts-implantoloog of tandprotheticus de behandeling bespreken en aanbevelingen doen op basis van de specifieke behoeften van de patiënt. 

Over het algemeen is een vrijblijvend consult voor een klikgebit bedoeld om de patiënt te informeren over de behandeling, om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen te bespreken. Het is belangrijk dat de patiënt zich op zijn gemak voelt bij de tandarts of tandprotheticus en dat alle vragen en zorgen worden besproken voordat er een beslissing wordt genomen over de behandeling.